Är vaping bättre än att röka?

Ökningen av användningen av e-cigaretter, särskilt bland ungdomar, är en farlig trend med verkliga hälsorisker. Av många skäl bör e-cigaretter inte främjas som ett säkert alternativ till rökning.

Även om färre och färre människor röker eller börjar röka än tidigare, använder många andra former av tobak och elektroniska nikotinleveranssystem. Ökningen av användningen av e-cigaretter (även känd som vaping) bland barn och ungdomar under de senaste åren är ett allvarligt hot mot folkhälsan.

Batteridrivna enheter finns i många former och kan se ut som konventionella cigaretter, pennor eller till och med snygga tekniska enheter. Användare andas in och andas ut en ångliknande spray. Detta sätt att konsumera nikotin utgör hälsorisker för både användare och icke-användare. Många köper från butiker som dk.vape.se, Peoplesmoker.se, VapeSweden.se, Ecigaretter.se och Jooz.se, vilket bara finns på nätet. Dessa butiker säljer e-cigaretter.

Många negativa aspekter. Få potentiella positiva

E-cigarettpromotorer hävdar att enheterna kan hjälpa till att sluta tobak. Men mycket mer testning behövs för att avgöra om de är ett effektivt sätt att sluta röka. Forskning tyder på att användarna är mer benägna att fortsätta röka och vaping samtidigt, som kallas “dubbel konsumtion.”

American Heart Association rekommenderar användning av beprövade metoder för att framgångsrikt sluta röka. Men då måste man också sluta med e-juice så som Cookie Crush, Cookie King, Cryo, Dinner Lady, Drool, Fantasi, Fizzy Ejuice, Fizzy pop, Fog Clown och I VG Ejuice. Annars har man inte slutat helt med ecigaretter.

Många tror att vaping är mindre skadligt än att röka. Även om det är sant att sprayen av e-cigaretter inte innehåller alla föroreningar från tobaksrök, är det fortfarande inte säkert. Nedan är några av anledningarna:

De flesta e-cigaretter släpper ut nikotin, ett extremt beroendeframkallande ämne som orsakar skador på ungdomars och barns utvecklande hjärna, liksom hos fostret hos kvinnor som konsumerar e-cigaretter under graviditeten. Vissa typer utsätter användarna för ännu högre nikotinnivåer än traditionella cigaretter. Förutom nikotin innehåller e-cigarettånga potentiellt farliga ämnen som diacetyl (en kemikalie kopplad till allvarlig lungsjukdom), cancerframkallande kemikalier, flyktiga organiska föreningar (VOC) och tungmetaller som nickel, tenn och bly. Konsumenterna andas in dessa giftiga föroreningar direkt, men även andra människor som helt enkelt är nära dem riskerar att ha passiv exponering. Vätskan som används i e-cigaretter kan vara farlig, inte bara som ett resultat av dess avsedda användning. Barn och vuxna har förgiftats genom intag, aspiration eller absorption av vätskan genom huden eller ögonen. E-cigaretter har kopplats till tusentals fall av allvarlig lungskada, av vilka några har lett till döden. Även om den exakta orsaken fortfarande är obekräftad rekommenderar CDC att människor inte använder e-cigaretter.

Det största hotet från e-cigaretter till folkhälsan är att den växande populariteten för vaping kan “normalisera” tobakskonsumtionen, som har minskat i flera år. Att investera de surt förvärvade vinsterna i den globala ansträngningen för att bekämpa rökning skulle vara katastrofalt. Rökning är fortfarande den främsta orsaken till förebyggbar död och är ansvarig för 480.000 amerikaners död varje år.

Källor: Bab, Alla Bolag, Trustpilot, Wikipedia, Försvarsmakten, Polisen, Twitter, Facebook, Instagram, Hitta, Eniro.